Nieuws

Pop-up wetenschap in oktober

govertsMuseumLAB organiseert ook dit jaar weer een editie van pop-up wetenschapper in het Weekend van de Wetenschap (4 en 5 oktober) in opdracht van VSC. 'Onze' Govert Schilling, die vorig jaar oppopte in onder andere een NS- coupe, geeft ook komende editie weer acte de presence. Hij zal in Teylers Museum in Haarlem van alles vertelen over planeten en buitenaards leven.

Pop-up wetenschapper is een landelijk evenment waarbij wetenschappers (en zo nu en dan een wetenschapsjournalist dus) vol goede verhalen opduiken op bijzondere plekken, voor nieuwsgierige aagjes vanaf 8- 88 jaar!

Zilveren Camera in CBK Zeeland en Beeldenstad Workum

WinnaarZilvCamMuseumLAB organiseert in 2013 wederom de tour van de Zilveren Camera 2012-tentoonstelling, de belangrijkste prijs voor de Nederlandse persfotografie.
Momenteel is de tentoonstelling te zien in het CBK Zeeland, tot en met vrijdag 21 juni.
Daarna reist de tentoonstelling naar Beeldenstad Workum, waar de foto's van zaterdag 15 juni tot en met zondag 28 juli te bewonderen zijn.

De tentoonstelling geeft thematisch geordend een overzicht van al het nieuws uit 2012, gevat in foto's van de beste persfotografen van Nederland.  Memorabele momenten uit het binnen- en buitenlandse nieuws, uit de kunst & cultuur en uit de sportwereld passeren de revue. Naast de Zilveren Camera-prijs zijn ook de Canon Prijs voor vernieuwende journalistiek en de Nationale Portretprijs aan de tentoonstelling verbonden.
               

Foto: Eddy van Wessel
Winnaar Zilveren Camera 2012


CultTalk op Cultuur in Beeld (2)

012MuseumLAB' er Femke spreekt dit jaar Op OCW conferentie Cultuur in Beeld over Crowdsourcing op maandag 25 november.

Het fenomeen 'crowdsourcing' is een uitvoerig besproken onderwerp in bijvoorbeeld musea en erfgoedinstellingen. Het idee van 'crowdsourcing' is dat culturele organisaties met behulp van de 'wisdom of the crowds' hun tentoonstellingen, educatieve projecten, storytelling of vrijwilligersprogramma's ontwikkelen. Crowdsourcing verwijst meestal naar het internet, hoewel het idee van user-generated content verder reikt dan het web voor erfgoedinstellingen en musea. Spreker Femke Hameetman geeft een overzicht van verschillende soorten crowdsourcing die als inspiratie kunnen dienen voor de hedendaagse culturele wereld. Maar wat kun je er precies mee?

Femke Hameetman deelt haar eigen ervaringen als maker van crowdsourced projecten met haar organisatie MuseumLAB. Mariangela De Lorenzo vertelt vanuit haar eigen praktijk over het Cult Dealer Enzo en het Cultfest - waarbij de nadruk meer ligt op de inrichting van de juiste organisatie en het samenbrengen van een netwerk. Meer weten over de do's and don'ts van 'crowdsourcing'? Inspirerende praktijkvoorbeelden?

 

MuseumLAB goes pop-up wetenschapper 2013!

def. wetenschappertjekleinMuseumLAB gaat dit jaar weer het laagdrempelige programma pop-up wetenschapper organiseren tijdens de het Weekend van de Wetenschap.  Vorig jaar konden bezoekers de pop-up wetenschappers astronaut Andre Kuipers, wiskundemeisje Ionica Smeets en psychologe Eveline Crone ontmoeten bij musea en wetenschapscentra in Nederland. Zij gaven antwoord op al je vragen! Zo kon iedereen van oud tot jong op een laagdrempelige manier kennis maken met wetenschap. Dit jaar wordt een nieuwe versie voorbereid met nieuwe namen maar vooral ook een paar nieuwe plekken!

Zilveren Camera op fotofestival Schiedam

WinnaarZilvCamDe tentoonstelling Zilveren Camera vormt het middelpunt (en de aanleiding) van het eerste Fotofestival Schiedam. In oktober mochten wij de tentoonstelling inrichten die feestelijk werd geopend door Wim van Sinderen, senior conservator van Fotomuseum Den Haag. Nog t/m 16 november 2013 te zien in CBK Schiedam!

 

 

 

Ze zien, ze zien, wat jij niet ziet....een publicatie in voorbereiding!

                     roos mats en rothko2                     
 We zijn bezig met het schrijven van een boek voor volwassenen om samen met kinderen naar kunst te  
 kijken en er samen over te praten. Kunst kan het begin zijn van een levenslange ontdekkingsreis: op
 school, op straat, thuis of in een museum. Dit project doen we in zeer prettige samenwerking met de
 Rotterdamse uitgeverij Trichis

 

Pop-up wetenschapper en Klokhuis 'Zoek-het-uit-dagen waren een succes!

wetenschap klokhuis museonTijdens het Weekend van de Wetenschap organiseerde museumLAB in opdracht van VSC twee grote wetenschapsevenmenten voor families met in totaal circa 2000 bezoekers.

Pop-up wetenschapper
Paleontoloog Anne Schulp die vertelt over zijn recent ontdekte T-Rex. Honderdduizend opgeprikte vlinders bekijken in het depot van Het Natuurhistorisch. Drinken uit een glas water waar een kwartier geleden nog een drol in dreef. Meedoen met een quiz over Saturnus. Berekenen hoeveel korrels in een pak hagelslag zitten. Tijdens de tweede editie van Pop-Up wetenschapper was er van alles te doen. Niet alleen bij wetenschapsmusea en science centra als Museum Boerhaave in Leiden, Geofort in Herwijnen, Space Expo in Noordwijk en Teylers Museum in Haarlem, maar ook bij onverwachte locaties doken wetenschappers op. Partner van het Weekend van de Wetenschap NS Stations liet een speciale NS Wetenschapscoupe Jr. rijden op het traject Utrecht-Amsterdam-Leiden. Aan boord vertelde onder meer wetenschapsjournalist en sterrenkundige Govert Schilling over Saturnus. NRC Restaurant Cafe in Amsterdam serveerde een 'broodje wetenschap'. Onder het genot van een lunch waren er flitslezingen van onder andere neuroloog Dick Swaab en cultuurhistoricus Herman Pleij.

Klokhuis Zoek het Uit
Tijdens de museumeditie van 'Zoek het Uitt' konden families in zeven musea in heel Nederland wetenschappers ontmoeten, luisteren naar hun verhalen, proefjes doen en de presentatoren van Klokhuis ontmoeten. Bart, Dolores, Maurice en Nienke waren op zeven locaties in Nederland, waaronder Museon, Zaans Museum en Natuurmuseum Brabant

 
 
(foto Kees Spruijt)

MuseumLAB ondersteunt het Rijks

 Afgelopen zaterdag was het dRijks pers knipselsan eindelijk zover: het Rijksmuseum is weer open voor iedereen!
 Willemijn heeft de afgelopen tijd heel hard gewerkt en was perschef van de koninklijke opening op    
 zaterdag 13 april. Het Rijks is zeer uitebreid in het nieuws is geweest: van een advertentie op 
 melkpakken, een special bij de NRC, bij De Wereld Draait Door tot de Donald Duck en internationaal bij  
 onder andere de BCC en CNN.

Hipstamatic foto's ophaaldagen

Aan de deelnemers aan Hipstamatic,

Het is alweer enige tijd geleden dat wij de tentoonstelling Hipstamatic- retrofoto's met je iPhone app in de Kunsthal hebben georganiseerd. Daarna was de tentoonstelling nog te zien op de Dutch Design Week bij Yksi Expo en tijdens een evenement van Kunstfactor in Utrecht. Wij willen jullie hartelijk danken voor jullie inzendingen.
Inmiddels is de nieuwswaarde van het onderwerp flink gedaald en is Instagram een veel grotere speler geworden. We kijken met veel plezier terug op dit project en we hopen jullie ook!

Wij hebben de door jullie ingezonden foto's nog bij ons op kantoor in opslag. Die willen we jullie graag retourneren! Als aandenken aan je deelname. Wij zijn een bedrijf dus iedereen persoonlijk benaderen en alles teruggeven en terugsturen is ingewikkeld.
Om de foto's terug te geven aan de makers hebben wij een aantal vaste ophaaldagen gepland. Deze zijn op  donderdag 30 mei 2013 tussen 10 uur en 16.30 uur en op maandag 3 juni 2013 tussen 10 en 16.30 uur. Helaas kunnen we daar niet van afwijken. Graag horen wij op welke van deze dagen jullie in de gelegenheid zijn om langs te komen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Contactgegevens
Adres: Professor Asserlaan 3A
2251 CM Voorschoten
Mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Telefoonnummer: +31 (0)648174855

De museumLAB auto

  Vroom vroom, hier is de museumLAB auto! We komen naar je toe deze zomerrrr!auto